loader

Główny

Komplikacje

Insulina Lantus Solostar: instrukcje i referencje

Lantus jest jednym z pierwszych nie-szczytowych analogów ludzkiej insuliny. Otrzymano zastępując w pozycji 21 w łańcuchu a asparagina aminokwasowej glicyna i arginina połączenia dwóch aminokwasów w łańcuchu B do końcowego aminokwasu. Lek ten jest produkowany przez dużą francuską firmę farmaceutyczną - Sanofi-Aventis. W wielu badaniach wykazano, że insulina Lantus nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia hipoglikemii w porównaniu z lekami NPH, ale także poprawia metabolizm węglowodanów. Poniżej znajduje się krótki przewodnik po użyciu i informacji zwrotnej od diabetyków.

Działanie farmakologiczne

Substancją czynną leku Lantus jest insulina glargine. Uzyskuje się ją przez rekombinację genetyczną przy użyciu szczepu K-12 bakterii Escherichia coli. W środowisku neutralnym jest słabo rozpuszczalny, rozpuszcza się w kwaśnym środowisku z powstawaniem mikroporstw, które stale i powoli uwalniają insulinę. Dzięki temu Lantus ma płynny profil działania do 24h.

Główne właściwości farmakologiczne:

  • Powolna adsorpcja i pozaszczytowy profil działania w ciągu 24 godzin.
  • Tłumienie proteolizy i lipolizy w adipocytach.
  • Składnik aktywny wiąże się z receptorami insuliny 5-8 razy silniej.
  • Regulacja metabolizmu glukozy, hamowanie tworzenia się glukozy w wątrobie.

Skład

W 1 ml leku Lantus Solostar zawiera:

  • 3,6378 mg insuliny glargine (przy przeliczaniu 100 jm insuliny ludzkiej);
  • 85% glicerol;
  • woda do wstrzykiwań;
  • kwas chlorowodorowy;
  • m-krezol i wodorotlenek sodu.

Forma wydania

Lantus - przezroczyste rozwiązanie do wstrzykiwań, wydaje się jako:

  • naboje do systemu OpticKlik (5szt w paczce);
  • 5 strzykawek Lantus Solostar;
  • strzykawki OptiSet w jednym opakowaniu 5 szt. (krok 2 ONZ);
  • Butelki 10 ml (1000 jednostek w jednej kolbie).

Wskazania do stosowania

  1. Dorośli i dzieci od 2 lat z cukrzycą typu 1.
  2. Cukrzyca typu 2 (w przypadku nieefektywności preparatów w postaci tabletek).

W przypadku otyłości skuteczne jest leczenie skojarzone - Lantus Solostar i Metformin.

Interakcje z innymi lekami

Istnieją leki wpływające na metabolizm węglowodanów, a zapotrzebowanie na insulinę wzrasta lub maleje.

Zmniejsz cukier: doustne środki przeciwcukrzycowe, sulfonamidy, inhibitory ACE, salicylany, angioprotectors, inhibitory oksydazy monoamin, środki przeciwarytmiczne Dizopiramid, opioidowe środki przeciwbólowe.

Zwiększ cukier: hormony tarczycy, diuretyki, sympatykomimetyki, doustne środki antykoncepcyjne, pochodne fenotiazyny, inhibitory proteazy.

Niektóre substancje mają zarówno działanie hipoglikemiczne, jak i efekt hiperglikemiczny. Należą do nich:

  • beta-blokery i sole litu;
  • alkohol;
  • klonidyna (lek przeciwnadciśnieniowy).

Przeciwwskazania

  1. Zabronione jest stosowanie u pacjentów z nietolerancją na insulinę glargine lub składniki pomocnicze.
  2. Hipoglikemia.
  3. Leczenie cukrzycowej kwasicy ketonowej.
  4. Dzieci do 2 lat.

Możliwe działania niepożądane występują rzadko, instrukcje mówią, że może to być:

  • lipoatrofia lub lipohydrofia;
  • reakcje alergiczne (obrzęk Quinckego, wstrząs alergiczny, skurcz oskrzeli);
  • ból mięśni i opóźnienie w organizmie jonów sodu;
  • zaburzenia smaku i wzroku.

Przejście do Lantusa z innych insulin

Jeśli cukrzycy używali insuliny o średnim czasie trwania, to po przejściu na Lantus zmienia się dawkowanie i sposób podawania leku. Zmiana insuliny powinna być przeprowadzana tylko w szpitalu.

Jeżeli insulina NPH (Protafan NM, Humulin i tak dalej) były podawane 2 razy dziennie, wówczas Lantus Solostar zwykle stosuje się 1 raz. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia hipoglikemii, początkowa dawka insuliny glargine powinna być mniejsza o 30% w porównaniu z NPH.

W przyszłości lekarz sprawdza cukier, styl życia pacjenta, masę ciała i dostosowuje liczbę wstrzykniętych jednostek leku. Po trzech miesiącach skuteczność przepisanego leczenia można sprawdzić, analizując hemoglobinę glikowaną.

Instrukcja wideo:

Analogi

W Rosji wszyscy diabetycy zależni od insuliny zostali przymusowo przeniesieni z Lantusa do Tudzheo. Według badań nowego leku jest mniejsze niż ryzyko hipoglikemii, ale w praktyce większość ludzi skarżą się, że po przejściu do Tudzheo one silnie odbił cukru, więc są zmuszeni do zakupu własnej insuliny Lantus SoloStar.

Levemir jest doskonałym preparatem, ale ma inną substancję aktywną, chociaż czas działania wynosi również 24 godziny.

W przypadku insuliny Aylar nie natrafił, instrukcje mówią, że to ten sam Lantus, ale tańszy, a producent jest inny.

Insulina Lantus podczas ciąży

Nie przeprowadzono oficjalnych badań klinicznych produktu Luntus u kobiet w ciąży. Według nieoficjalnych źródeł lek nie wpływa niekorzystnie na przebieg ciąży i samo dziecko.

Eksperymenty przeprowadzono na zwierzętach, podczas których dowiedziono, że insulina glargine nie miała toksycznego wpływu na funkcje rozrodcze.

Ciąży Lantus Solostar może być przepisywany w przypadku nieskuteczności insuliny NPH. Przyszłe matki muszą monitorować swoje cukry, ponieważ w pierwszym trymestrze zapotrzebowanie na insulinę może się zmniejszyć, aw drugim i trzecim miesiącu może wzrosnąć.

Nie bój się karmić piersią, w instrukcji nie ma informacji, które Lantus przenika do mleka matki.

Jak przechowywać

Okres trwałości Lantus wynosi 3 lata. Przechowywać w ciemności, osłonięte przed słońcem w temperaturze od 2 do 8 stopni. Zwykle najbardziej odpowiednim miejscem jest lodówka. Jednocześnie należy pamiętać o reżimie temperatury, ponieważ zamrożenie insuliny Lantus jest zabronione!

Od pierwszego użycia lek może być przechowywany przez miesiąc w ciemnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż 25 stopni (nie w lodówce). Nie należy stosować przeterminowanej insuliny.

Gdzie kupić, cena

Lantus Solostar wydawany jest bezpłatnie przez endokrynologa. Ale zdarza się również, że diabetycy muszą kupić ten lek we własnym zakresie w aptece. Średnia cena insuliny wynosi 3300 rubli. Na Ukrainie Lantus można kupić za 1200 UAH.

Recenzje

Diabetycy mówią, że to naprawdę bardzo dobra insulina, że ​​utrzymują cukier w normalnym zakresie. Oto, co ludzie mówią o Lantusie:

Większość pozostawiła tylko pozytywne recenzje. Kilka osób stwierdziło, że lepiej pasują do Leveemera lub Tresiby.

Cukrzyca i wszystko na ten temat!

World Diabetes News, nowe osiągnięcia, produkty.

Idź do Lantus (Recenzje)

Idź do Lantus (Recenzje)

Twoja wiadomość Alic 19.05.2005, 7:45

Twoja wiadomość Irina 19.05.2005, 7:52

Twoja wiadomość Sergey B. 19.05.2005, 08:01

Twoja wiadomość Sergey B. 19.05.2005, 08:07

Twoja wiadomość Irina 19.05.2005, 08:14

Twoja wiadomość YM 19.05.2005, 8:56

Twoja wiadomość Irina "19.05.2005, 9:15

Twoja wiadomość Elena 19.05.2005, 9:42

Preparat insuliny Lantus do stabilizacji poziomu cukru

Lantus jest jednym z ostatnio wprowadzonych insulin na rynku krajowym. Lek ten bardzo różni się od innych leków, jest jedynym analogiem insuliny ludzkiej. Co to jest Lantus, jak prawidłowo je dozować i siekać, ao wiele więcej dowiesz się z dzisiejszego artykułu.

Co jest używane w Lantusie

Głównym składnikiem aktywnym Lantusa jest insulina glargine. Jedną z najważniejszych zalet tego leku jest brak szczytowej aktywności i bardzo gładki profil działania. Ten lek ma przedłużony efekt (jest to długa insulina), lepiej wiąże się z wrażliwymi na insulinę receptorami i tworzy mniej metabolitów niż naturalna ludzka insulina.

Stabilna glikemia u pacjentów obserwowana jest po 3-6 dniach leczenia lekiem Lantus. Okres półtrwania jest taki sam jak w przypadku naturalnej insuliny. Samo działanie i metabolizmu leku mogą hamować środki kortykosteroidami, danazol, glukagon, estrogeny, progestyny, hormony wzrostu, inhibitory proteazy i hormonów tarczycy.

Jeśli pacjent przyjmuje takie leki, może być konieczne dostosowanie dawki.

Zastrzyki tego leku są przepisywane diabetykom dla:

  1. Stabilizacja stężenia glukozy we krwi w ciągu dnia (szczególnie rano);
  2. Aby zapobiec przejściu cukrzycy typu 2 do 1;
  3. To w 1 rodzaju choroby, aby zapewnić ochronę trzustki i zaoszczędzić przynajmniej dowolną ilość zdrowych komórek beta;
  4. Zapobieganie cukrzycowej kwasicy ketonowej.

Takie zastrzyki znacznie łagodzą trzustkę. Ta długo działająca insulina pomaga obniżyć skok poziomu cukru.
Długie insuliny nie nadają się do tych samych celów, co krótkie. Nie będą w stanie szybko zgasić wysokiego stężenia cukru po posiłku. Ponadto takie fundusze nie są odpowiednie do tych celów, kiedy trzeba natychmiast obniżyć poziom cukru.

Długa insulina działa wolno i będzie po prostu bezużyteczna. Aby pomóc organizmowi w wchłanianiu spożywanej żywności, lepiej nadaje się insulina z grupy krótkich lub ultrakrótkich.

Jeśli używasz narkotyków takich jak Lantus do tych celów, efekt używania nie tylko nie będzie dobry, będzie negatywny. Osoba będzie stale przeskakiwać stężenie glukozy, zmęczenie wzrośnie i pojawią się warunki depresyjne, procesy metaboliczne zostaną zakłócone. W ciągu 1-3 lat zaczną pojawiać się komplikacje, dzięki którym pacjent może stać się niepełnosprawny.

Dlaczego potrzebuję długiej insuliny?

Tego rodzaju fundusze zawierające insulinę są nakłute w celu utrzymania prawidłowego stężenia glukozy we krwi. W ludzkim krwiobiegu insulina nieustannie krąży i krąży, zjawisko nazywane jest poziomem insuliny podstawowej lub tła.

Insulina ta jest dostarczana przez trzustkę w trybie stałym. Kiedy osoba spożywa jakąś żywność, ten gruczoł reaguje szybko i uwalnia więcej hormonu białkowego do krwioobiegu. Ten proces nazywa się dawką bolusa lub bolusa.

Dawki bolusa mają właściwość zwiększania poziomu insuliny przez krótki czas. Tak więc, glukoza, która wchodzi do organizmu człowieka wraz z pożywieniem, jest neutralizowana. Kiedy osoba choruje na cukrzycę, nie produkuje bolusa i insuliny podstawowej.

Wybór dawkowania

Dawka Lantusa rano i wieczorem może być inna. Dlatego ważne jest obliczenie dawkowania dla tych metod osobno.

Dawkuj na noc

Ważne jest, aby po wstrzyknięciu poziom cukru we krwi utrzymywać na poziomie 4,5-0,6 mmol / litr krwi. W 1 typie cukrzycy konieczne jest nakłucie długiej insuliny przed snem i po śnie, krótko lub bardzo krótko przed jedzeniem. Okazuje się około 6 zastrzyków dziennie. Diabetycy potrzebują dwóch rodzajów iniekcji. W przypadku obu rodzajów chorób należy przestrzegać specjalnej diety i nie zaniedbać aktywności fizycznej.

Zanim zaczniesz zastrzyki, musisz się przygotować. W tym celu pacjent powinien codziennie mierzyć stężenie cukru (do 15 razy dziennie) na tydzień. Idź do niego w ty vryatli szpitalnego wystarczająco dużo czasu i pieniędzy, więc najlepiej, aby zapisać oba i po prostu kupić glukometr, aby wykonać procedurę w domu.

Pacjenci z cukrzycą typu 2 długo wydzielają insulinę tylko przed snem. Aby zrozumieć, czy potrzebny jest poranny zastrzyk, należy przeanalizować wartość glukozy na głodnym żołądku w ciągu dnia.

Podsumowujemy więc sekwencję etapów:

  1. 7 dni mierzy stężenie glukozy przed snem i następnego dnia rano przed jedzeniem.
  2. Wyniki każdego dnia są zapisywane w tabeli (przeanalizujemy szablon później).
  3. Dla poszczególnych dni liczymy rano cukier minus cukier ostatniego wieczoru.
  4. Przekreślamy dni, kiedy jadłeś kolację przed snem (mniej niż pięć godzin).
  5. Określamy hipotetyczny współczynnik wrażliwości na czynnik.
  6. Dzielimy najmniejszy wzrost glukozy podczas snu o ten stosunek - to jest twoja początkowa dawka dla kutasa.
  7. Początkową dawkę wprowadza się przed pójściem spać i koniecznie umieścić budzik w środku nocy do pomiaru poziomu glukozy.
  8. Jeśli masz nocną koncentrację powyżej 3,8, zmniejsz dawkę kolemu przed snem. Możesz również podzielić go na kilka kłów i drugą część przeszywania w środku nocy.
  9. W następnym czasie należy dostosować dawkę tak, aby nie było żadnej hipoglikemii w nocy, a cukier rano na pusty żołądek nie był większy niż 4,5-0,6 mmol / litr krwi.

W przybliżeniu tabela z obliczeniami powinna wyglądać następująco:

Pożywka jest automatycznie odrzucana, ponieważ pacjent późno jadł. Najmniejszy wzrost cukru miał miejsce w piątek, 4,0. Minimalne zwiększenie przyjmuje się tak, aby wynikowa dawka nie była dla ciebie zbyt duża, będzie to celowo zaniżone. Tak więc jesteś reasekuratorem od rozwoju hipoglikemii.

Na przykład w ogóle nie produkuje się naturalnego hormonu insuliny. Następnie jednostka leku obniży stężenie o 2 mmol (jeśli ważysz mniej niż 70 kg). Uważaj, im mniej ważysz, tym intensywniejsza jest praca insuliny. Osoba o wadze około 80 kg, liczba ta wyniesie około 1,7.

Możesz obliczyć swój indywidualny wskaźnik według wzoru: przy 1 cukrzycy ta liczba jest brana. Jeśli masz typ 2, kwota ta będzie bardzo duża. Dlatego należy rozważyć dawkę, opierając się na fakcie, że jednostka Lantus zmniejszy stężenie o 4,4. Korzystając z tej samej formuły, oblicz swój unikalny współczynnik.

Stwierdzono, że minimalny wzrost stężenia glukozy wynosił 4 mmol. Pacjent na przykład waży 80 kg. Następnie jednostka insuliny obniży cukier o 3,52. Okazuje się, że dawka insuliny powinna wynosić 1,13 jednostki.

Dawkowanie rano

Aby zrozumieć, czy naprawdę potrzebujesz tego kutasa, musisz najpierw powstrzymać się od jedzenia w ciągu dnia. Kolejność twoich kroków:

  • Nie jedz przez 14 godzin po zakończeniu snu, powiedzmy tylko późny obiad;
  • W ciągu dnia można pić herbatę ziołową, wodę;
  • Ogranicz używanie narkotyków do walki z cukrzycą;
  • Zmierzyć stężenie glukozy bezpośrednio po śnie, a następnie po 1, 5, 9, 12 i 13 godzinach.

Jeśli podczas pomiaru można określić, że ilość glukozy we krwi powyżej 0,6 mmol lub zmniejszona, trzeba będzie kłuć insuliny rano. Dawki są obliczane w dokładnie taki sam sposób jak dawki do wstrzykiwań przed snem. Aby wyregulować poranną dawkę, należy powtarzać tę procedurę wielokrotnie, dlatego zaleca się wykonywanie oznaczania pożądanej dawki w różnych tygodniach.

Technologia wtrysku Lantus

Wstrzyknięcia jakiegokolwiek leku zawierającego insulinę są wykonywane podskórnie. Bardzo często pacjenci nie znają technologii podawania leków i nie robią zastrzyków źle. Nieprawidłowe tworzenie fałdu skóry może zniekształcić kąt wejścia do igły. Z tego powodu może dostać się do tkanki mięśniowej, a odczyty fluktuacji cukru w ​​prądzie krwi będą nieprzewidywalne.

Ważne jest również, aby nie wchodzić do naczyń krwionośnych po podaniu insuliny. Aby się zabezpieczyć, lepiej użyć do wstrzykiwania specjalnych cienkich i krótkich igieł insulinowych.

Do wstrzykiwań insuliny stosuje się kilka części ciała:

  • Obszar brzucha;
  • Ramię;
  • Przednia powierzchnia uda;
  • Pośladki.

W zależności od lokalizacji wejścia Lantusa, jego nasiąkliwość jest różna. Lek jest najlepiej wchłaniany, jeśli zostanie ugodzony w żołądku, a powolne wchłanianie pojawia się po wstrzyknięciu w pośladki i uda. Jeśli zdecydujesz się zrobić zastrzyk w okolicy brzucha, musisz wycofać się z pępka około 5 cm i posiekać w kółko.

W różne dni trzeba zmieniać punkty wstawienia igły. Uwaga: jeśli nieprawidłowo wykonasz pomarszczenie, mocno je dokręć lub chwyć tkankę mięśniową, igła będzie twarda, a ukłucie będzie bolesne.

Lek Lantus jest zalecany do stosowania w tego typu strzykawkach:

Przed rozpoczęciem użytkowania należy przeczytać instrukcję dołączoną do wstrzykiwacza, należy zawsze postępować zgodnie z zaleceniami producenta.

Wstrzyknięcie wprowadza się w następujący sposób:

  1. Wyjmij strzykawkę ze skrzynki i zdejmij z niej pokrywkę;
  2. Usuń indywidualną ochronę z igły i zainstaluj ją w strzykawce;
  3. Dobrze wstrząsnąć i wymieszać zawartość strzykawki;
  4. Pomiar za pomocą kliknięć, wybierz wstępnie wybraną dawkę;
  5. Naciśnij przycisk na iniektor i usuń powietrze z igły;
  6. Na obszarze ciała, w którym wstrzyknięta zostanie zastrzyk, wykonaj fałd skórny. Następnie naciśnij przycisk przez 10 sekund, aby lek wszedł do przestrzeni podskórnej. Następnie puścić skórę, przytrzymać igłę jeszcze przez 5 sekund, a następnie wyciągnąć ostro.

Przed zamocowaniem wkładu do strzykawki lepiej trzymać go przez 1-3 godziny w temperaturze pokojowej. Nie używaj wkładu, jeśli w roztworze znajduje się osad, nie jest on przezroczysty lub jeśli ciecz zmieniła kolor. Nie zapomnij usunąć powietrza z wkładu (instrukcja została opisana powyżej). Nie napełniaj wkładów wielokrotnie, są one jednorazowe.

Przed wstrzyknięciem należy ponownie sprawdzić nazwę leku, aby nie wprowadzić kolejnej insuliny. Taki błąd może być śmiertelny (dawki dobierane są inaczej, a hipoglikemia może gwałtownie wystąpić).

Jeśli nie masz odpowiedniego wstrzykiwacza, możesz wprowadzić Lantus zwykłą strzykawką insulinową. WAŻNE! Jeśli używasz zwykłej strzykawki, starannie zebrać lek, jego ilość w insulinie i standardowej strzykawce jest inna.

Aby wprowadzić Lantus jest konieczne zgodnie z tą techniką:

  1. Wybierz miejsce, w którym wprowadzisz środek zaradczy;
  2. Predefiniowane wycierania miejsca wstrzyknięcia antyseptycznym (Lantus może zapaść się pod wpływem alkoholu, a więc powinien ścieranie się w ciągu 5-7 minut, a dopiero następnie przystąpić do nakłuć albo nie stosować środki zawierające alkohol.);
  3. Zrób zagniecenie ze skóry (jeśli używasz igły ultrakrótkiej, nie możesz tego zrobić);
  4. Nie puszczaj fałdu, włóż igłę pod kątem 45 stopni;
  5. Stopniowo, silną ręką, naciśnij tłok i wejdź do Lantusa;
  6. Po zabiegu uwolnij fałdowanie;
  7. Trzymaj igłę pod skórą przez 5 sekund, a następnie gwałtownie wyjmij.

Jeśli wstrzyknięcie Lantus nie przyniosło pożądanego efektu, należy ponownie sprawdzić poprawność podawania środka. Nie spiesz się, aby wstrzyknąć dawkę insuliny. Jeśli wstrzykniesz go na zimno, będzie on wchłaniany o wiele wolniej. Gdy wstrzykniesz insulinę prawidłowo i we właściwym czasie, dostarczy ona stabilnego wskaźnika glikemii.

Lantus podczas ciąży

Nie przeprowadzono oddzielnych badań dotyczących wpływu tego leku na kobiety w ciąży. Według statystyk, 96% kobiet nie miało negatywnych reakcji od Lantusa na stan dziecka i ogólny przebieg tego terminu. Ta insulina nie zakłóca pracy układu rozrodczego.

Lek ten jest często przepisywany kobietom w ciąży przez specjalistów. W takiej sytuacji pacjent musi być stale obserwowany przez lekarza i regularnie monitorować stężenie cukru we krwi.

Zwykle zapotrzebowanie na lek zmniejsza się w pierwszym trymestrze, podczas 2 i 3 wzrasta wręcz przeciwnie.

Po porodzie kobieta musi niemal całkowicie obniżyć zapotrzebowanie na insulinę, a kobieta może rozwinąć hipoglikemię.

Podczas karmienia piersią możesz używać Lantus, stale monitorując dawkowanie leku. Kiedy insulina glargine wchodzi do przewodu pokarmowego, zaczyna się rozpadać na cząsteczki aminokwasów. W tym stanie nie wyrządza krzywdy dziecku karmionemu mlekiem.

Kto nie może korzystać z Lantusa?

Całkowicie przeciwwskazano, aby ta insulina zawierała lek dla takich kategorii pacjentów:

  • Ci, którzy mają indywidualną nietolerancję na insulinę glaragin lub inne składniki, które są częścią leku;
  • Ludzie z jakąkolwiek postacią hipoglikemii;
  • Dzieci poniżej 6 lat.

To lekarstwo nie pomaga w cukrzycowej kwasicy ketonowej. Z dużą ostrożnością należy stosować leku Lantus, że cierpi na zwężenie naczyń wieńcowych, mózgowych i, neuropatii autonomicznej i zaburzeń psychicznych, czas trwania cukrzycy, retinopatii i proliferatnoy również tych, którzy są predysponowani do napady hipoglikemii.

U niektórych pacjentów objawy stanu hipoglikemii mogą się nie pojawić.

nadzór lekarza potrzebują osoby starsze i przełączane z insuliny zwierzęcej na ludzką, osób z nadwrażliwością na substancję insuliny, pacjenci cierpią z powodu ciągłego stresu i wysiłku fizycznego, biorąc inne leki, a te z chorobami współistniejącymi są obecne.

Podczas stosowania Lantusa każdy pacjent powinien spożywać racjonalnie (z cukrzycą wykazującą dietę niskowęglowodanową) i starać się spożywać jak najmniej alkoholu.

Zwróć uwagę, że Lantus może negatywnie wpływać na zdolność do skupienia i skupienia. Może stymulować rozwój hiper- i hipoglikemii, dzięki czemu zmniejsza się widzenie i zaczyna się dezorientacja. Dlatego ludzie poddawani terapii tymi funduszami i innymi insulinami podczas leczenia jest przeciwwskazany do jazdy lub wykonać potencjalnie niebezpieczną pracę.

Podobne środki

Na rynku farmakologicznym istnieje szereg podobnych produktów zawierających insulinę, których głównym składnikiem aktywnym jest insulina glargine:

  • Roztwór do wstrzykiwań Aylar - kosztuje około 3000 rubli;
  • Rozwiązania Lantus Opisy i Solostar - cena 3000 rubli;
  • Tozheo Solostar - od 1000 do 2500 rubli.

Recenzje o Lantus

Zrobiliśmy prawdziwe recenzje na temat produktu Lantus, który publikują nasi użytkownicy. Najczęściej odpowiedź jest pisana przez matki małych pacjentów, ale także opisują osobistą historię stosowania leku na sobie.

Cukrzyca wymagająca leczenia insuliną u dorosłych, młodzieży i dzieci w wieku powyżej 6 lat.

Dyskusja

Masz na myśli insulinę? Jestem na nowym Rapidzie i Lantusie. Osobno, nie iskala- udał się do kliniki IVF i endokrynolog powiedział jej, że chcę zajść w ciążę. Endokrynolog nie można mówić o eko, ale robię moje normalne skazala- go do tej otneslas.V klinik IVF także endokrynolodzy, układ rozrodczy i skieruje cię do endokrynologa, ale w tym sensie, że jest mały, tylko analiza będzie wyglądać i wszystko. Jest to konieczne do zawarcia z endokrynologa, który stoisz uchete.A nawet wynajmowane hemoglobiny glikowanej, które są ci? Kaki.

Xun, ten sam problem, który mam. Ale lekarz prowadzący pozwolił mi zajść w ciążę na Lantusa. Powiedział, że wszystko idzie dobrze. Wielu z niej siedziało na lantusie podczas ciąży i rodziło zdrowe dzieci. nie martw się. Sam planuję zajść w ciążę, Diabeth ma osiem i pół roku. Mam dużo obaw. Pracuję. ale chcę iść do szpitala natychmiast w pierwszych tygodniach. nie wciskać się do pracy i cicho dźwigać.

Mam 11 lat cukrzycy, są powikłania w moich oczach. zaćma. Lantus 14 jednostek i Novorapid XE, około 6-8 jednostek. GG 6.3 na początku ciąży. Cukier nie spadł ani kiedy. Twarde jak opisano, nie miałem żadnych. Wszystko jest jak zwykle. Insulinooporność się nie zmieniła.

. I wyrzucił wszystko nadal pozwala mi pielęgnować to dziecko))) Mam nadzieję, że i wtedy wszystko będzie w porządku)) Ja też byłem na aktrapida i Protafane i gdzie 4 lata temu został przeniesiony do Epaydru i Lantus i podczas B nie uległy zmianie, mój są lepsze niż tak, a szczególnie nie nalegają. Mój mąż i ja wciąż jesteśmy małżeństwem cywilnym. To ja jestem obcokrajowcem. ogólnie wszystko jest skomplikowane. Na dziecko, zdecydowałem, ale oficjalnie już za niego wyszłam. generalnie mnie drażni, nie wiem, czy to z powodu ciąży. lub wręcz przeciwnie, po prostu otwierają się na niego oczy i dobrze się to dzieje. Czy masz związek z twoim - pokojem i miłością? Mieszkasz osobno lub z.

Jestem na noworodku i pracuję, ostatni był na lantusie, ale nie może być w ciąży! szpital nadal nie wybrał

. 1 godzina po posiłku, nie więcej niż 7. W ciągu dnia 4-7 mmol / l. Definicja glikemii wynosi 6-8 razy dziennie. Przejście do fizjologicznego reżimu insulinoterapii. Najlepiej użyć NPH, a nie lantus lub levemir. Rozpocznij pasek testowy dla ketonurii i zgódź się na dostawę do 38 tygodni i 6 dni. Nie możesz odzyskać siły, nie możesz tolerować hipoglikemii i oddać się ludziom bez odpowiedniego leczenia.

. E. zrozumieć, co był i KONTAKT2. Jak tylko ciąża precyzyjną kontrolę nad cukru, COPE każdy, nawet nie jestem bardzo zdyscyplinowana NINIEJSZE SPRAVILAS.3. I Lantus (Extended) I NOVOROPID (krótka), mimo że poczęcie i ciąża Wybór protofan (Extended), lecz na tym, Jechałem cukier, a co najważniejsze to zachowało SUGAR NORME3. Wdrożenia wszystkich zaleceń lekarza, ale go słuchać, bo nikt nie zna swoje ciało jak TY Samia jeśli więcej niech się ze mną skontaktować, będę konsultować z MOIM endokrynolog, bo jestem pewien, czy jest jeszcze jedna szansa, aby stać się matką, powinno być USE. W CZASIE ciąży byłam 3.

Lantus

Lantus® (Lantus®) - roztwór do iniekcji podskórnych, 100 IU / ml, 10 ml fiolek wkładów 3 ml №5, pióro SoloSTAR 3 ml kartridnye układ OptiKlik 3ml

Lantus jest długo działającym lekiem insulinowym. Aktywny składnik Lantus insulina glargine. Jest to analog insuliny ludzkiej, która w ciele powoli i stopniowo dzieli się, dzięki czemu zapewnia długotrwałe działanie Lantusa. Dawka Lantusa jest dość zróżnicowana. Lek jest uwalniany w roztworze do wstrzyknięć podskórnych 100 IU / ml, który jest pakowany do 10 ml fiolek i 3 ml wkładów. Więcej szczegółów na ich temat można znaleźć w osobnej sekcji. Wkłady i fiolki z insuliną Lantus należy przechowywać w miejscu, w którym nie ma dostępu do światła i dzieci, w temperaturze 2-8 ° C. Nie możesz zamarzać! Użyte pióro Lantus należy przechowywać w opakowaniu, unikając chłodzenia, w temperaturze poniżej 25 ° C

Wskazania do aplikacji Lantus

Podobnie jak inne preparaty insuliny, insulina Lantus jest stosowana w leczeniu cukrzycy, gdy potrzebna jest insulina.

Przeciwwskazania Lantus

Instrukcja Lantus zabrania używania jej, gdy:

  • nadwrażliwość na insulinę glargine lub inne składniki leku;
  • (mniej niż 6 lat) wieku pacjenta.

W okresie ciąży i karmienia piersią Lantus może być przepisywany wyłącznie z powodów medycznych. Ponieważ zapotrzebowanie organizmu na insulinę w tym czasie może ulec zmianie, lekarz musi monitorować poziom glukozy we krwi i wprowadzać niezbędne zmiany.

Skutki uboczne Lantus

Opinie o Lantusie ujawniły możliwość takich niepożądanych reakcji:

  • hipoglikemia;
  • reakcje alergiczne;
  • naruszenie smaku;
  • retinopatia i inne zaburzenia widzenia;
  • lipodystrofia;
  • mialgia;
  • reakcje w miejscu wstrzyknięcia.

Zwykle zjawiska te są odwracalne i ustępują po zakończeniu leczenia. Niemniej jednak ich pojawienie się należy niezwłocznie zgłosić lekarzowi, aby w razie potrzeby wyznaczył analogi Lantus.

Lantus SoloStar i Lantus Optiklik

Jeśli wstrzyknięcia z fiolek są wykonane jako normalna strzykawka, wówczas do użycia wkładki Lantus potrzebne jest pióro strzykawkowe do insuliny Lantus. Istnieją dwa główne typy długopisów strzykawkowych - SoloStar i OpticKlik.

Insulina Lantus SoloSTAR (niektóre instrukcje pisemne Lantus Solo Star) jest lekiem, w którym wkład z insuliną jest umieszczony w producenta pióra Lantus i jest gotowy do użycia. Gdy lek się skończy, trzeba będzie kupić insulinę Lantus SoloStar pióro nowy wtrysku i wyrzucić stary. Nie możesz ich ponownie użyć.

Systemy kaset Optiklik nadają się do wielokrotnego użytku. Gdy insulina w wstrzykiwaczu jest już skończona, należy kupić wkładkę Lantus i zastąpić ją pustą.

Które pióro strzykawki jest lepsze? Wiele razy słyszałem i czytałem opinie o Lantus SoloStar, jako wygodniejsze i łatwiejsze w użyciu. Ale uchwyt strzykawki OptiKlik, będący wielokrotnego użytku, pozwala pacjentowi zaoszczędzić pieniądze. Cena insuliny Lantus SoloStar jest dość duża, więc koszt Lantusa w trakcie leczenia może znacznie ułatwić torebkę. W przypadku strzykawki OptiKlik wystarczy kupić wkłady i igły do ​​urządzenia Lantus.

Jak kłuć Lantusa

Zazwyczaj pacjenci nie powinni przyjmować zastrzyków samodzielnie, ale przebieg leczenia insuliną może trwać kilka lat, a nawet dziesięcioleci. Dlatego pacjenci z cukrzycą uczą się kłucia Lantusa, a strzykawki znacznie ułatwiają ten proces.

W instrukcji Lantus SoloStar szczegółowo opisano, jak kłuć Lantusa. Poniżej zostanie podany opis, wraz z poprawkami dla systemu OpticKlik.

Uchwyt strzykawki SoloStar umożliwia dawkowanie insuliny od 1 do 80 jednostek, a Optiklik - od 2 do 40 jednostek. Ponieważ wielkość jednostki w strzykawce może się nie pokrywać, konieczne jest przedyskutowanie z lekarzem, który wstrzykiwacz zostanie użyty.

Należy sprawdzić stan insuliny we wkładzie. Powinien być przezroczysty, bezbarwny, pozbawiony stałych cząstek, płatków lub osadów.

Nie możesz wstawić igły do ​​OpticKlik dla Lantus SoloStar, i na odwrót. Dla każdego strzykawki należy używać tylko igieł o tej samej nazwie.

Przy pierwszym użyciu Lantus SoloStar lub włożeniu nowego wkładu do Optiklik należy go przetestować. Aby to zrobić:

  • obróć dozownik ustawić dawkę 2 jednostek;
  • zdejmij zewnętrzną nasadkę;
  • zdejmij wewnętrzną czapkę i wyrzuć ją, nie będziesz już jej potrzebować;
  • podnieść uchwyt strzykawki z podniesioną igłą;
  • kliknij na tłok startowy.

Jeśli krople pojawiły się na igle, test został pomyślnie zakończony.

Kiedy chcesz zrobić zastrzyk Lantusa, w tym celu:

  • Obróć dozownik, aby ustawić żądaną dawkę;
  • zdejmij zewnętrzną nasadkę;
  • zdejmij opakowanie z igły i zainstaluj;
  • wbić igłę w skórę;
  • kliknij na tłok startowy;
  • przytrzymaj go wciśnięty przez 10 sekund, aby wprowadzić insulinę;
  • usunąć igłę;
  • zwolnij tłok;
  • usunąć igłę;
  • załóż zewnętrzną czapkę.

Nie używaj ponownie igły. Nie zaleca się również pozostawiania go w strzykawce. Nie można użyć jednego wstrzykiwacza na kilku pacjentach.

Instrukcja użytkowania Lantus

Leku Lantus nie można podawać dożylnie, tylko podskórnie w okolicy barku, biodra lub jamy brzusznej. Dawka leku Lantus jest przepisywana przez lekarza indywidualnie każdemu pacjentowi i jest podawana raz dziennie, w tym samym czasie. Miejsca iniekcji muszą zostać zmienione, aby uniknąć reakcji negatywnych.

Levemir lub Lantus

Na różnych forach można znaleźć takie tematy, jak "Czym jest lepszy Levemir lub Lantus?", "Lantus i Apidra, co wybrać?". Każdy z tych leków jest analogiem ludzkiej insuliny, każda ma własną strzykawkę, więc ustalenie, która z nich jest lepsza, jest dość trudne.

Możesz oczywiście przeczytać opinie na temat insuliny Lantus i porównać je z innymi, ale to niewiele da. Każda osoba jest indywidualna i nawet po dokładnym przestudiowaniu instrukcji dotyczących insuliny Lantus nie można z góry określić, w jaki sposób wpłynie ona na konkretnego pacjenta. Tylko lekarz, który ma historię choroby, wyniki testów i badań, może dobrać odpowiedni lek na ich podstawie.

Gdzie kupić Lantusa

Jeśli chcesz kupić insulinę Glargin lub Lantus, możesz napotkać problemy. Kup insulinę Lantus w Moskwie może być łatwo, ale cena Lantusa w różnych aptekach będzie bardzo różna. Jeśli twoim celem jest nie tylko zakup Lantusa, ale znalezienie jednego z jego gatunków, na przykład, aby kupić Lantus SoloStar, zadanie stanie się jeszcze bardziej skomplikowane. Aby dowiedzieć się, ile kosztuje Lantus w różnych aptekach, będziesz musiał jeździć po mieście. W końcu cena Lantus SoloStar jest tak wielka, więc po co płacić za dużo?

Więc gdzie kupić insulinę Lantus? Tak więc kłopot był mniejszy, a cena insuliny Lantus była do zaakceptowania. Radzimy przeszukać Internet pod kątem reklam "sprzedających Lantusa" lub "sprzedających insulinę Lantus". Kolejny polecam na naszym portalu, aby reklamować "kup Lantusa" lub "kup insulinę Lantus". W ten sposób można łatwo nawigować, ile insuliny Lantus. Po znalezieniu akceptowalnej ceny należy skontaktować się z autorem ogłoszenia i kupić insulinę Lantus.

Po zakończeniu transakcji należy sprawdzić datę wygaśnięcia leku i wygląd opakowania. Powinien być jak Lantus w tym artykule. Ponadto, strzykawki i wkłady nie powinny mieć wgnieceń, zadrapań ani pęknięć, a roztwór we wkładach powinien być przezroczysty i bezbarwny.

Lantus

Opis jest aktualny 21.08.2014

  • Nazwa łacińska: Lantus
  • Kod ATX: A10AE04
  • Składnik aktywny: Isulin Glarginum (Insulinum Glarginum)
  • Producent: SANOFI-AVENTIS Deutschland, GmbH, Niemcy

Skład

Skład 1 ml Lantus Solostar zawiera 3 6378 mg insulina glargine, co odpowiada 100 jm insulina ludzka, i szereg substancji pomocniczych:

  • m-krezol;
  • chlorek cynku;
  • glicerol (85%);
  • wodorotlenek sodu;
  • stężony kwas chlorowodorowy;
  • woda do wstrzykiwań.

Forma wydania

Insulina Lantus jest dostępna w postaci przezroczystego, bezbarwnego (lub prawie bezbarwnego) roztworu do wstrzyknięć podskórnych.

Istnieją trzy formy przygotowania:

  • Systemy OptiKlik, który obejmuje wkłady atramentowe z bezbarwnego szkła o pojemności 3 ml. W jednym blistrze znajduje się pięć wkładów.
  • Zestaw optyczny strzykawek 3 ml. W jednym pakiecie znajduje się pięć strzykawek-długopisów.
  • Lantus SoloStar w wkładach pojemność 3 ml, które są hermetycznie zamontowane w strzykawce do jednorazowego użytku. Kartridż jest uszczelniony z jednej strony korkiem z bromobutylu i zaciśniętym aluminiowym kapslem, az drugiej strony jest tłok wykonany z bromobutylu. W jednym tekturowym pudełku znajduje się pięć strzykawek-długopisów bez igieł do wstrzykiwań.

Działanie farmakologiczne

Lantus należy do grupy farmakoterapeutycznej leków przeciwcukrzycowych "Insuliny i ich analogi do wstrzykiwań, długotrwałe działanie".

Farmakodynamika i farmakokinetyka

Aktywny składnik Lantusa insulina glargine jest analogiem insulina ludzka długotrwałe działanie, które jest syntetyzowane metodą transformacji DNA. Substancja charakteryzuje się wyjątkowo niską rozpuszczalnością w środowisku obojętnym.

Jednakże, ponieważ w roztworze znajduje się środowisko kwaśne (jego pH wynosi 4) insulina glargine rozpuszcza się bez pozostałości.

Po wstrzyknięciu do warstwy tłuszczu podskórnego wchodzi w reakcję zobojętniania, w wyniku czego powstają specyficzne odczynniki, mikroprecypitaty.

Z mikroprecypitatów z kolei stopniowo uwalniane są małe ilości insulina glargine, zapewniając w ten sposób gładkość (bez wartości szczytowych) krzywej profilu "koncentracja - czas", Jak również dłuższy efekt leku.

Parametry charakteryzujące procesy wiązania insulina glargine z receptorami insuliny w organizmie, są podobne do tych charakterystycznych dla ludzki insulina.

Zgodnie z jego właściwościami farmakologicznymi i efektem biologicznym, substancja jest podobna do insulina endogenna, który jest najważniejszym regulatorem metabolizm węglowodanów i procesy metabolizm glukoza w ciele.

Insulina i podobne substancje na metabolizm węglowodanów następujące działanie:

  • stymulować procesy biotransformacji glukoza w glikogenw wątrobie;
  • zmniejszyć stężenie poziom glukozy we krwi;
  • promowanie wychwytywania i odzyskiwania glukoza mięśnie szkieletowe i tkanka tłuszczowa;
  • hamuje syntezę glukoza z tłuszcze i białka w wątrobie (glukoneogeneza).

Również insulina jest również tak zwanym twórcą hormonów, który wynika z jego zdolności do wywierania aktywnego wpływu na metabolizm białek i tłuszczów. W wyniku tego:

  • zwiększa produkcję białka (głównie w tkance mięśniowej);
  • proces enzymatyczny rozpad białka, który jest katalizowany przez proteolityczne proteazy;
  • wynik lipidy;
  • proces podziału jest zablokowany tłuszcze na ich kwasy tłuszczowe w komórkach tkanki tłuszczowej (adipocyty);

Porównawcze badania kliniczne człowieka insulina i insulina glargine wykazali, że gdy podaje się je drogą dożylną w równych dawkach, obydwie substancje posiadają takie samo działanie farmakologiczne.

Czas trwania działania glargine, podobnie jak czas działania innych insulina, zależy od aktywności fizycznej i szeregu innych czynników.

Badania mające na celu utrzymanie normoglikemia w grupie osób zdrowych i pacjentów, u których insulina jest zależna cukrzyca, działanie substancji insulina glargine po wprowadzeniu do podskórnej tkanki tłuszczowej rozwija się nieco wolniej niż działanie neutralnej protaminy Hagedorn (Insulina NPH).

Jednocześnie jego efekt był bardziej wyrównany, charakteryzował się dłuższym czasem trwania i nie towarzyszyły mu skoki szczytowe.

Te efekty insulina glargine określony przez obniżoną szybkość wchłaniania. Dzięki nim preparat Lantus wystarczy, aby przyjmować nie częściej niż raz dziennie.

Należy jednak pamiętać, że cechy działania w czasie dowolnego insulina (w tym insulina glargine) mogą się różnić zarówno u różnych pacjentów, jak i u tej samej osoby, ale w różnych warunkach.

W badaniach klinicznych potwierdzono, że objawy hipoglikemia (stan patologiczny charakteryzujący się zmniejszonym stężeniem poziom glukozy we krwi) lub odpowiedzi na awaryjną odpowiedź hormonalną na hipoglikemia w grupie zdrowych ochotników i pacjentów z rozpoznaniem cukrzyca insulinozależna po podaniu dożylnym insulina glargine i zwykły człowiek insulina były absolutnie identyczne.

Aby ocenić wpływ insulina glargine rozwój i postęp retinopatia cukrzycowa otwarte pięcioletnie badanie kontrolowane NPH przeprowadzono w grupie 1024 osób, u których zdiagnozowano cukrzyca insulinoniezależna.

W trakcie badania, progresja zmiany siatkówki gałki ocznej trzy lub więcej kroków zgodnie z kryteriami ETDRS zostały wykryte przy użyciu metody fotografowania dno gałki ocznej.

W tym przypadku, w ciągu dnia, pojedyncza administracja insulina glargine i podwójne wprowadzenie izofan-insulina (Insulina NPH).

Wyniki badania porównawczego wykazały, że różnica w postępie retinopatia cukrzycowa w leczeniu cukrzyca narkotyk izofan-insulina a Lantus jest oceniany jako nieważny.

W losowo kontrolowanych badaniach, które przeprowadzono w grupie 349 dzieci i młodzieży (od sześciu do piętnastu lat) z insulinozależna postać cukrzycy, dzieci przez 28 tygodni leczono w postaci insulinoterapia na bazie bolusa.

Innymi słowy, poddano ich wielokrotnej iniekcji, która polegała na wprowadzeniu prawidłowej insuliny ludzkiej tuż przed jedzeniem.

Lantus podawano raz w ciągu dnia (wieczorem przed snem), normalnego człowieka Insulina NPH - raz lub dwa razy w ciągu dnia.

W tym samym czasie w każdej z grup występowała w przybliżeniu ta sama częstotliwość objawów hipoglikemia (stan, w którym rozwijają się typowe objawy hipoglikemia, a stężenie cukru spada poniżej 70 jednostek) i podobny wpływ na glikohemoglobina, jest głównym wskaźnikiem biochemicznym krwi i wyświetla średnią zawartość cukru we krwi przez długi czas.

Jednak wskaźnik stężenie glukozy w osoczu na czczo w grupie badanych, którzy brali insulina glargine, było bardziej zmniejszone w porównaniu z wartością wyjściową niż w grupie otrzymującej insulina izofanowa.

Ponadto w grupie poddanej leczeniu lekiem Lantus hipoglikemia towarzyszyły mniej poważne objawy.

Prawie połowa badanych - czyli 143 osoby - które otrzymały badanie insulina glargine, Kontynuowano terapię z użyciem tego leku w kolejnym rozszerzonym badaniu, zapewniającym średnio średnią obserwację pacjentów przez dwa lata.

Przez cały czas, kiedy pacjenci brali insulina glargine, Nie było żadnych nowych alarmujących symptomów pod względem jego bezpieczeństwa.

Także w grupie 26 pacjentów w wieku od dwunastu do osiemnastu lat, z cukrzyca insulinozależna Przeprowadzono przekrojowe badanie porównujące skuteczność kombinacji insulina "glargine + lyspro" i efektywność połączenia "insulina izofanowa + normalna insulina ludzka".

Czas trwania eksperymentu wynosił szesnaście tygodni, a terapię podawano pacjentom w losowej kolejności.

Podobnie jak w przypadku badań pediatrycznych, zmniejszenie stężenia glukoza na czczo w porównaniu do wartości wyjściowych była bardziej wyraźna i klinicznie istotna w grupie, w której przyjmowali pacjenci insulina glargine.

Wskaźniki zmiany koncentracji glikohemoglobina w grupie insulina glargine i grupa izofan-insulina były podobne.

Ale jednocześnie zapisy koncentracji rejestrowane w nocy glukoza we krwi w grupie, w której przeprowadzono terapię z zastosowaniem kombinacji insulina "glargine + lyspro", były o rząd wielkości wyższe niż w grupie, w której przeprowadzono terapię z zastosowaniem kombinacji izofan-insulina i zwykły człowiek insulina.

Średnie niższe poziomy wynosiły odpowiednio 5,4 i 4,1 mmol / l.

Częstotliwość przypadków hipoglikemia podczas nocnych godzin w grupie insulina "glargine + lyspro" było 32%, aw grupie "insulina izofanowa + normalna insulina ludzka"- 52%.

Analiza porównawcza wskaźników treści insulina glargine i izofan-insulina w surowica krwi zdrowych ochotników i pacjentów z cukrzycą po wstrzyknięciu leków do tkanki podskórnej wykazało, że insulina glargine Wolniejszy i dłużej zaabsorbowany.

W tym samym czasie, maksymalne stężenia w osoczu dla insulina glargine w porównaniu z insulina izofanowa byli nieobecni.

Po wstrzyknięciu podskórnym insulina glargine Raz dziennie stężenie w osoczu osiąga się w przybliżeniu w dwa do czterech dni po pierwszym podaniu leku.

Po wprowadzeniu leku dożylnie, okres półtrwania (okres półtrwania) insulina glargine i hormon, w normie trzustka, są porównywalne ilości.

Po podskórnym wstrzyknięciu leku insulina glargine jest szybko metabolizowany na końcu łańcucha polipeptydowego beta zawierającego aminokwas z wolną grupą karboksylową.

W wyniku tego procesu powstają dwa aktywne metabolity:

  • M1 - 21A-Gly-insulina;
  • M2 - 21A-Gly-des-30B-Thr-insulina.

Główny krąży w osocze krwi pacjenta, związek jest metabolitem M1, którego uwalnianie zwiększa się proporcjonalnie do zalecanej terapeutycznej dawki Lantusa.

Wyniki farmakodynamiczne i farmakokinetyczne wskazują, że efekt terapeutyczny po podskórnym podaniu leku opiera się głównie na uwalnianiu metabolitu M1.

Insulina Glargine w czystej postaci i metabolitu M2 nie wykryto u większości pacjentów. Gdy zostały znalezione, ich stężenie nie zależało od przepisanej dawki Lantusa.

Badania kliniczne i analiza grup wykonanych w zależności od wieku i płci pacjentów nie wykazały różnic w skuteczności i bezpieczeństwie między pacjentami leczonymi produktem Lantus i badaną populacją ogólną.

Parametry farmakokinetyczne w grupie pacjentów w wieku od dwóch do sześciu lat cukrzyca insulinozależna, które zostały ocenione w jednym z badań, wykazały, że minimalne stężenia insulina glargine a metabolity M1 i M2 powstałe w trakcie jego biotransformacji u dzieci są podobne do tych u dorosłych.

Dowody, które wskazywałyby na zdolność insulina glargine lub produkty jego metabolizmu kumulują się w organizmie podczas długotrwałego leczenia lekiem, są nieobecne.

Wskazania do stosowania

Preparat Lantus przeznaczony jest do leczenia zależne od insuliny i cukrzyca insulinoniezależna u pacjentów w wieku 6 lat i starszych.

Przeciwwskazania

Jedynym przeciwwskazaniem do powołania Lantusa jest zwiększona wrażliwość na jego substancję czynną lub którykolwiek z pomocniczych składników leku.

Efekty uboczne

Najczęstszym działaniem niepożądanym jakiejkolwiek terapii insulinowej jest hipoglikemia. Z reguły rozwija się w tych przypadkach, gdy przepisana dawka leku przekracza zapotrzebowanie organizmu insulina.

Wyciek w ciężkiej postaci ataki hipoglikemiczne, w szczególności powstanie ponownie, może powodować zmiany układ nerwowy. Ponadto, jeśli utrzymują się one w przyrodzie, w niektórych przypadkach mogą stanowić poważne zagrożenie dla życia pacjenta.

U wielu pacjentów przed pojawieniem się objawów klinicznych neuroglikopenia objawy tzw adrenergiczna adrenergiczna. Co więcej, im bardziej i szybciej poziom się zmniejsza glukoza we krwi, im bardziej wyraźne jest zjawisko kontr-regulacji i towarzyszące mu przejawy.

W zależności od częstości występowania działań niepożądanych są podzielone na:

Aby często nosić:

  • Manifestacje lipohipertrofia. Konsekwencją jakiejkolwiek terapii insulinowej może być rozwój lipodystrofia w miejscu podania leku, jak również spowolnienie miejscowej absorpcji insulina. Aby zapobiec temu zjawisku lub przynajmniej zminimalizować jego objawy, zaleca się ciągłe naprzemienne lokalizowanie zastrzyków Lantus w strefie wstrzyknięcia.
  • Reakcje lokalne, które są wyrażone w formie zaczerwienienie, swędzenie, ból, pokrzywka, obrzęk lub znaki stany zapalne w miejscu wstrzyknięcia. Zazwyczaj większość łagodnych reakcji miejscowych na Lantus zazwyczaj zanika po kilku dniach lub tygodniach po rozpoczęciu leczenia lekiem.

Do kategorii rzadkich działań niepożądanych w leczeniu Lantusa należą: lipoatrofia podskórna tkanka tłuszczowa.

W rzadkich przypadkach mogą rozwinąć się następujące elementy:

  • Natychmiast reakcje alergiczne, stanowi zagrożenie dla życia pacjenta. Należą do nich reakcje anafilaktyczny, cytotoksyczny typ, a także naruszenia związane z kompleks immunologiczny. Mogą to być uogólnione reakcje skórne typu, rozwój obrzęk naczynioruchowy (Obrzęk Quincke lub obrzęk naczynioruchowy), objawy skurcz oskrzeli, wstrząs anafilaktyczny, niedociśnienie i tak dalej.
  • Zaburzenia widzenia, retinopatia. Wyraźna zmiana w poziomie kontroli glikemii może wywołać chwilowe upośledzenie funkcji wzrokowej, co tłumaczy się zmianą turgorów tkankowych i współczynnikami refrakcji soczewka oka(które są również tymczasowe). Zwiększona kontrola glikemia przez długi czas pomaga zmniejszyć ryzyko progresji retinopatia cukrzycowa. Niemniej jednak intensywna terapia lekiem Lantus, której towarzyszy ostra poprawa kontroli glikemii, może spowodować tymczasowe pogorszenie retinopatie. W przypadkach, w których pacjent się rozwija retinopatia cukrzycowa III (retinopatia typu proliferacyjnego), w szczególności, jeśli pacjent nie został przepisany leczeniu tą metodą fotokoagulacja, ciężkie napady hipoglikemiczne mogą prowadzić do przejściowego ślepota.
  • Opuchlizna. W niektórych sytuacjach leczenie Lantusem może powodować zatrzymanie sodu w organizmie i pojawienie się obrzęk. Głównie jest to odnotowane w sytuacjach, w których poprzednia kontrola metabolizm, oceniany jako niezadowalający, znacznie poprawiony na tle intensywnego leczenia preparatami insuliny.

W rzadkich przypadkach organizm może również zareagować na wprowadzenie do produkcji Lantusa przeciwciała do niego.

Wyniki przeprowadzonych badań klinicznych wykazały, że przeciwciała, wywołując reakcje krzyżowe z insulina glargine i człowieka insulina, z tą samą częstotliwością obserwowano w grupach, w których terapia była wykonywana przy użyciu insulina glargine, oraz w grupach, w których przepisywano leki do leczenia pacjentów Insulina NPH.

W niektórych przypadkach, gdy pacjent zaczyna się rozwijać przeciwciała przeciwko insulinie, aby uniknąć rozwoju hiper- lub hipoglikemia musisz dostosować dawkę leku.

Bardzo rzadkie działania niepożądane obejmują:

  • dysplazja, który jest subiektywnym zaburzeniem smaku;
  • mialgia, cechą charakterystyczną są odczucia bólu w obszarze mięśni, które wynikają ze zwiększonego napięcia mięśniowego komórki mięśniowe (zarówno w stanie spokojnym, jak iw stanie napięcia).

Zazwyczaj profil bezpieczeństwa produktu Lantus u pacjentów w wieku dziecięcym i młodzieńczym jest podobny do profilu bezpieczeństwa obserwowanego u osób dorosłych.

Dane statystyczne zebrane podczas stosowania leku po wprowadzeniu leku na rynek pozwoliły ustalić, że reakcje miejscowe na zastrzyki Lantus u dzieci i młodzieży ocenia się jako relatywnie częstsze.

W szczególności bolesność w miejscu podania insulina, pokrzywka i wysypki skórne u dzieci obserwuje się częściej niż u dorosłych.

Dane dotyczące bezpieczeństwa stosowania leku w praktyce pediatrycznej w leczeniu dzieci poniżej szóstego roku życia nie są dostępne.

Instrukcje dotyczące korzystania z Lantus

Skład leku jest insulina glargine - analog człowieka insulina, charakteryzuje się przedłużonym działaniem.

Roztwór jest przeznaczony do wprowadzenia do podskórnej tkanki tłuszczowej, zabrania się wlewania go dożylnie pacjentowi.

Wynika to z faktu, że przedłużony mechanizm działania jest spowodowany podskórnym podaniem leku, jeśli jest on podawany dożylnie, można go sprowokować atak hipoglikemiczny w ciężkiej postaci.

Każda znacząca różnica w stężeniu insulina lub poziom glukoza we krwi po wstrzyknięciu podskórnym w ścianę brzucha nie wykryto mięśnia naramiennego ani mięśni uda.

Insulina Lantus SoloStar jest systemem wkładów umieszczonym w strzykawce, natychmiast użyteczny. Kiedy insulina w końcach wkładu uchwyt jest wyrzucany i zastępowany nowym.

Systemy OptiKlik są przeznaczone do wielokrotnego użytku. Kiedy insulina w uchwycie dobiega końca, pacjent musi kupić nowy nabój i zainstalować go w miejsce pustego.

Przed wprowadzeniem do warstwy tłuszczu podskórnego Lantus nie powinien być rozcieńczany ani łączony z innymi lekami insulina, ponieważ takie działania mogą prowadzić do naruszenia profilu czasowego i wpływu leku. Po zmieszaniu z innymi lekami mogą również wystąpić opady.

Niezbędny efekt kliniczny wynikający ze stosowania Lantusa jest zapewniany przez regularne podawanie go raz na dobę. W takim przypadku lek można nakłuwać o dowolnej porze dnia, ale zawsze w tym samym czasie.

Sposób dawkowania preparatu, jak również czas jego podawania, są ustalane indywidualnie przez lekarza prowadzącego.

Pacjenci, u których zdiagnozowano cukrzyca insulinoniezależna, Dozwolone jest stosowanie Lantus w połączeniu z lekami przeciwcukrzycowymi do podawania doustnego.

Stopień aktywności leku określa się w jednostkach charakterystycznych wyłącznie dla Lantusa i nie są one identyczne z jednostkami i IU, które są używane do określenia siły działania innych analogów człowieka. insulina.

U pacjentów w podeszłym wieku (powyżej 65 lat) może wystąpić stały spadek dziennego zapotrzebowania na dawkę insulina w związku z postępującym zmniejszaniem funkcji nerki.

U pacjentów z zaburzeniami czynności nerek, zapotrzebowanie na leki insulina można zmniejszyć ze względu na spowolnienie procesów metabolicznych ich substancji czynnej.

U pacjentów z dysfunkcja wątroby zmniejszone zapotrzebowanie na leki insulina z uwagi na to, że znacznie zmniejszają zdolność do hamowania syntezy glukoza z tłuszczów i białek w wątrobie, a także procesy metaboliczne spowalniają insulina.

W praktyce pediatrycznej lek stosuje się w leczeniu dzieci w wieku powyżej sześciu lat i nastolatków. W przypadku dzieci poniżej szóstego roku życia nie badano bezpieczeństwa i skuteczności leczenia Lantusem.

Podczas przenoszenia pacjentów z narkotyków insulina, które charakteryzują się średnim czasem działania, a także zastępowaniem leczenia innymi lekami insulina Lantus o długotrwałym działaniu może być zalecana zmiana dawki insulina w tle (podstawowa) i dostosowywanie równoległej terapii przeciwcukrzycowej.

Dotyczy to dawek i czasu podawania dodatkowych leków insulina krótkodziałające, szybko działające analogi tego hormon lub dawki leków przeciwcukrzycowych do podawania doustnego.

Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju atak hipoglikemiczny w nocy lub wczesnym rankiem, pacjenci przy przenoszeniu ich z systemu podwójnego odbioru podstawowa insulina NPH W przypadku pojedynczej dawki leku Lantus w pierwszych kilku tygodniach leczenia zaleca się zmniejszenie dawki dobowej Insulina NPH co najmniej 20% (optymalnie o 20-30%).

Jednocześnie należy zmniejszyć dawkę insuliny (przynajmniej częściowo) poprzez zwiększenie dawek insuliny, charakteryzującej się krótkim czasem działania. Pod koniec tego etapu leczenia, schemat dawkowania jest dostosowywany w oparciu o indywidualne cechy ciała pacjenta i charakter przebiegu choroby.

U pacjentów, którzy przyjmowali duże dawki Insulina NPH z powodu obecności przeciwciał przeciwko ludzkiej insulinie, po przeniesieniu do leczenia Lantus można zauważyć poprawę w odpowiedzi.

Podczas przejścia do leczenia Lantusa, a także w pierwszych tygodniach po nim, konieczne jest uważne monitorowanie tempa przemiany materii u pacjenta.

W miarę poprawy kontroli nad procesami metabolicznymi i - w rezultacie - zwiększa się poziom wrażliwości tkanek na insulinę, może być zalecane dalsze dostosowanie schematu dawkowania leku.

Konieczna jest również korekta dawki:

  • jeśli pacjent zmienia masę ciała;
  • jeśli pacjent ma kardynalnie zmieniający się styl życia;
  • jeżeli zmiany odnoszą się do czasu podania leku;
  • jeśli zaobserwowano wcześniej nie zaobserwowane okoliczności, które potencjalnie prowadzą do rozwoju hipo- lub hiperglikemii.

Przed wykonaniem pierwszego wstrzyknięcia należy uważnie przeczytać instrukcję Lantus SoloStar. Pióro strzykawkowe przeznaczone jest do jednorazowego użytku. Dzięki temu możesz podać dawkę insulina, który waha się od jednego do osiemdziesięciu jednostek (krok jest równy jednej jednostce).

Przed użyciem uchwyt jest sprawdzany. Roztwór dopuszcza się tylko wtedy, gdy jest przezroczysty, bezbarwny i nie ma w nim widocznych obcych zanieczyszczeń. Na zewnątrz jego konsystencja powinna być podobna do konsystencji wody.

Ponieważ przygotowanie jest rozwiązaniem, nie ma potrzeby wcześniejszego mieszania.

Przed pierwszym użyciem pióro strzykawki pozostawia się na około godzinę lub dwie w temperaturze pokojowej. Następnie pęcherzyki powietrza są usuwane i wstrzykiwane.

Pióro jest przeznaczone do użytku przez jedną osobę i nie może być przekazywane innym osobom. Należy go chronić przed upadkiem i wstrząsami mechanicznymi, ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia systemu naboju, aw rezultacie do nieprawidłowego działania strzykawki.

Jeśli uszkodzenia nie można uniknąć, nie można użyć uchwytu, dlatego należy go wymienić na działający.

Przed każdym wprowadzeniem Lantusa należy założyć nową igłę. Dozwolone jest używanie obu igieł zaprojektowanych specjalnie dla długopisy do strzykawek SoloStar, i igły odpowiednie dla tego systemu.

Po wstrzyknięciu igła jest usuwana, jej ponowne użycie jest niedozwolone. Zaleca się również wyjęcie igły przed wyrzuceniem uchwytu SoloStar.

Przedawkowanie

Główny objaw przedawkowania preparatów insuliny jest przedłużony hipoglikemia w ciężkiej postaci, która w niektórych przypadkach może stanowić poważne zagrożenie dla życia pacjenta.

Jeśli u pacjenta wystąpił umiarkowanie wyrażony wynik losowego nadmiaru terapeutycznej dawki leku hipoglikemia, zatrzymanie ataku jest wystarczającą wizytą węglowodany do podawania doustnego.

W niektórych sytuacjach może być konieczne wprowadzenie zmian w schemacie dawkowania Lantus, a także diety i aktywności fizycznej.

Jeśli sytuacja jest poważniejsza, pojawia się pacjent drgawki, stwierdza się nieprawidłowości neurologiczne lub popada w do kogo, leczenie obejmuje podawanie domięśniowe, podskórne lub dożylne glukagon, która jest hormon peptydowy trzustki, lub dożylne podawanie stężonego roztworu glukoza.

Terapię uzupełnia wprowadzenie (często przez długi czas) węglowodany. W takim przypadku pacjent musi być pod stałym nadzorem personelu medycznego, aby uniknąć możliwego rozwoju nawrotu atak hipoglikemiczny. Nawrót nie jest wykluczony nawet po całkowitym wyeliminowaniu objawów przedawkowania i wyzdrowienia pacjenta.

Interakcja

Wiele leków ma zdolność wpływania na przebieg procesów metabolicznych glukoza, co z kolei może wymagać korekty schematu dawkowania Lantusa przy jednoczesnym podawaniu.

Do kategorii leków, które zwiększają efekt obniżania stężenia glukozy i powodują wzrost predyspozycji do rozwoju hipoglikemia, są:

  • leki przeciwcukrzycowe do podawania doustnego;
  • leki hamujące aktywność konwertazy angiotensyny (ACE);
  • lek antyarytmiczny Disopyramide;
  • pochodne kwas fibronowy;
  • przeciwdepresyjny Fluoksetyna;
  • preparaty hamujące aktywność enzymatyczną oksydazy monoaminowej;
  • angioprotector Pentoksyfilina;
  • narkotyczne środki przeciwbólowe Propoksyfen;
  • salicylany;
  • sulfonamidy (leki chemioterapeutyczne o szerokim spektrum działania).

Środkami, które zmniejszają efekt obniżania stężenia glukozy są:

  • adrenokortykosteroidy;
  • syntetyczny androgenDanazol;
  • środek rozszerzający naczynia obwodowe Diazoksyd;
  • diuretyki;
  • estrogen- i progestagen-zawierające preparaty;
  • pochodne fenotiazyna;
  • sympatykomimetyki;
  • narkotyki hormony, wyprodukowany przez tarczyca;
  • Somatropina;
  • atypowe leki przeciwpsychotyczne;
  • inhibitory proteazy.

Niektóre substancje charakteryzują się zdolnością zarówno do wzmacniania, jak i osłabiania efektu Lantus obniżającego stężenie glukozy. Obejmują one blokery beta-adrenergiczne, lek przeciwnadciśnieniowy Clonidine, sole litu, jak również napoje alkoholowe.

Jednoczesna aplikacja insulina glargine z Pentamidyna może sprowokować atak hipoglikemiczny, po czym czasem następuje natychmiast hiperglikemia.

Ponadto, czynniki sympatykolityczne (np. bBlokery ETA-adrenergiczne lub rezerpine) może tłumić nasilenie objawów kontrregulacji adrenergicznej (w niektórych przypadkach te ostatnie są całkowicie nieobecne).

Warunki sprzedaży

Lek należy do kategorii lekarzy na receptę.

Warunki przechowywania

Lantus znajduje się na liście B. Przechowywany jest w miejscu chronionym przed światłem słonecznym i trudnym dla dzieci. Optymalny reżim temperatury wynosi od 2 do 8 ° C (najlepiej przechowywać uchwyty z roztworem w lodówce).

Zamrażanie leku jest niedozwolone. Należy również unikać kontaktu pojemnika z roztworem z zamrażarką i mrożonkami / przedmiotami.

Po otwarciu opakowania ze wstrzykiwaczem, można go przechowywać przez cztery tygodnie w temperaturze nie wyższej niż 25 ° C w miejscu dobrze chronionym przed przenikaniem światła słonecznego, ale nie w lodówce.

Data wygaśnięcia

Lantus nadaje się do użycia w ciągu 3 lat od daty produkcji.

Po pierwszym użyciu leku, wstrzykiwacz do strzykawek może być używany nie dłużej niż cztery tygodnie. Po pierwszym spożyciu roztworu zaleca się wskazanie jego daty na etykiecie.

Po upływie daty ważności zaznaczonej na opakowaniu lek nie może być używany.

Lantus, opinie o leku

Liczne fora dla diabetyków urozmaicone pytaniami "Co wybrać - Lantus lub Levemir?"

Leki te są do siebie podobne, ponieważ każda z nich jest analogiem insuliny ludzkiej, każda charakteryzuje się przedłużonym działaniem, a każda z nich jest uwalniana jako wstrzykiwacz. Z tego powodu trudno jest laikowi dokonać wyboru na korzyść jednego z nich.

Oba leki są nowymi wersjami insuliny przeznaczonymi dla pacjentów z cukrzycą cukrzyca insulinozależna i bez insuliny do podawania co dwanaście lub dwadzieścia cztery godziny.

W przeciwieństwie do ludzkiej insuliny w leku Levemir nieobecny aminokwas w pozycji 30 obwodu B. Zamiast tego lizyna aminokwasu w pozycji 29 łańcucha B został uzupełniony resztą kwas mirystynowy. Z tego powodu jest zawarty w preparacie insulina detemir komunikuje się z białka osocza krwi w 98-99%.

Jako długo działające preparaty insuliny leki są stosowane nieco inaczej niż szybko działające formy insuliny, które są przyjmowane przed posiłkami. Ich głównym celem jest utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi w stanie postu.

Leki o przedłużonym działaniu naśladują podstawowe, wytwarzanie insuliny w tle trzustka, zapobieganie glukoneogeneza. Kolejnym celem terapii lekami o przedłużonym uwalnianiu jest zapobieganie śmierci części komórki beta endokrynnej części trzustki.

Informacja zwrotna na forach jest potwierdzona faktem, że oba leki są stabilnymi i przewidywalnymi wariantami insuliny, działającymi w przybliżeniu tak samo u różnych pacjentów, jak również u każdego indywidualnego pacjenta, ale w różnych warunkach.

Ich główną zaletą jest to, że kopiują one normalne fizjologiczne stężenie insuliny podstawowej i charakteryzują się stabilnym profilem działania.

Najważniejsze różnice Lewemere z Lantus SoloStar to jest:

  • Data wygaśnięcia Lewemere Po otwarciu opakowania wynosi sześć tygodni, a okres przydatności do spożycia Lantusa to cztery tygodnie.
  • Zastrzyki z Lantus zaleca się wykonywać raz dziennie, podczas zastrzyków Lewemere w każdym razie musisz siekać dwa razy dziennie.

W każdym przypadku ostateczna decyzja, który lek należy wybrać, jest podejmowana przez lekarza prowadzącego, który ma pełną historię choroby pacjenta i wyniki jego badania.

Cena Lantusa

Cena insuliny Lantus na rynku rosyjskim wynosi od 3 380 do 4950 rubli. Możesz kupić lek w Moskwie zarówno w zwykłych sieciach aptek, jak i przez apteki internetowe.

Na Ukrainie cena Lantus SoloStar jest w zakresie od 1011 do 1780 hrywien.

Więcej Artykułów Na Temat Cukrzycy

Jak wiadomo, glukoza jest głównym źródłem procesów energetycznych w ludzkim ciele. Enzym ten odgrywa ważną rolę, pełniąc wiele niezbędnych funkcji dla pełnego funkcjonowania organizmu.

Cukrzyca typu 2 jest chorobą endokrynną, w której występuje stały wzrost stężenia glukozy we krwi.Choroba charakteryzuje się naruszeniem podatności komórek i tkanek na insulinę wytwarzaną przez komórki trzustki.

Niektóre rośliny mają doskonałe właściwości redukcji cukru i mogą obniżać poziom cukru, stanowiąc swoisty kompleks cukrzycy. Współczesna medycyna może zalecić stosowanie setek ziół, owoców i kwiatów drzew.